Prešporský BakchusNiečo viac o našej histórii

Prešporeky Bakchus O nás

Rozľahlá vínna pivnica, ktorá dýcha jedinečnou atmosférou vinárskej tradície dávneho Prešporka. To je úplne nový Prešporský Bakchus, ktorý stavia na svojej slávnej minulosti.

Legenda hovorí, že okolo roku 1773, keď priestor dlhé desaťročia slúžil ako vínna pivnica, nedopatrením sa v nej pozabudol vinársky tovariš Izidor Nágel. Bol horúci august a pivnicu na 3 týždne zatvorili, aby ju začiatkom vinárskej sezóny s veľkou slávou opäť otvorili. Po Izidorovi sa zľahla zem. Vyhlásili po ňom pátranie a po 2 týždňoch zaňho odslúžili v Dóme svätého Martina omšu. Po troch týždňoch našli vo vínnej pivnici mimoriadne veselého Izidora pri načatých sudoch vína. Ktosi vtedy utrúsil: "Veď to je Prešporský Bakchus!" Prešporsko-rímsky Boh vína však po svojich z pivnice vyjsť nedokázal, museli ho vyniesť na nosidlách. Počas toho ako ho niesli neustále vtipkoval a za svoj vínny výkon zožal veľký potlesk davu ľudí, ktorí sa prišli pozrieť na úspešnú pátraciu akciu. Nie je známe koľko toho za 3 týždne vypil, no s určitosťou vieme povedať, že víno mu zachránilo život. Dodnes sa v Bratislave vyrábajú zákusky s názvom Opitý Izidor, hoci nemajú s vínom nič spoločné, aspoň názvom odkazujú na prešporskú legendu. Okolo roku 1911 bolo v priestoroch Prešporského Bakchusu skladované aj slávne víno Chateau Palugyay, podávané okrem iného aj na palube neslávnej lode Titanic. Legenda hovorí o niekoľkých fľašiach tohto exkluzívneho moku ukrytého niekde v stenách pivnice. Dodnes sa nepodarilo skrýšu nájsť.

Prešporeky Bakchus Vinna pivnica

Prešporský Bakchus má dlhú tradíciu a patrí medzi tradičné bratislavské vinárne, kde sa k vynikajúcemu vínu podávajú chutné jedlá tradičnej prešporskej kuchyne. Od Palacinky Hortobagyi, cez Halászlé až po viedenskú roštenku, tradičný schnitzel či ručne robené pirôžky plnené hovädzím chvostom na dubákovom ragú, to všetko pre Vás priamo na mieste pripravia v najvyššej kvalite a z najlepších surovín. Samozrejmosťou je obedové menu a biznis menu.

Dve poschodia, ktoré sú zariadené kvalitným nábytkom, poskytujú vo svojich 3 častiach veľmi príjemnú atmosféru, ktorú dotvára originálna tehlová podlaha a tehlové obklady pôvodnej klenby. V salóniku je možné relaxovať pri zrekonštruovaných veľkokapacitných vínnych sudoch zabudovaných v stene, ktoré sú historickou pamiatkou. Miestnosť na hornom poschodí s kapacitou 60 osôb poskytuje možnosť organizovania rodinných osláv, firemných večierkov a uzavretých spoločenských akcií. Prešporský Bakchus ponúka okrem príjemnej pivničnej atmosféry aj posedenie v letnej predzáhradke.

Dať Bachusu šancu, znamená nesklamať sa a obnoviť tak opäť tradíciu obľúbeného miesta rodených Bratislavčanov a turistov, ktorí tu nájdu pravú prešporskú atmosféru vínnej pivnice a nefalšovaný gastronomický zážitok.